lördag 30 november 2013

Vi komma,vi komma från pepparkakeland...

tillsammans vi vandrar hand i hand, så bruna så bruna vi äro alla .....

Nu spelade vi inte lucia- eller julsånger utan  Sveriges Radio P3 fick vara på i bakgrunden medan vi 
 gjorde vår egen pepparkasdeg enligt svensk recept omvandlat till indonesiskt innehåll beroende vad vi kan köpa här nere!

Så först ska socker, sirap och smör röras till en smidig smet!
+ grädde och vatten..

Under tiden blandas en del av mjölet med kryddor och bikarbonat...
  och sedan ska allt blandas och röras ihop till en smidig deg.

 Tar sin lilla tid!  Klart!

Nu är det som så att pepparkasdeg ska "vila" minst 24 timmar.
Tjilivippens!
 Vilken tur att jag har förberett en deg sedan ett dygn tillbaka!
Dags att ta i tur med denna 2 ½ kg pepparkaksdeg!

Har man inte haft hemkunskap i skolan, så är det inte så lätt
Är inte UGN standarutrustning i lägenhetrna så är det inte så lätt
Har man inte hållit i en kavel förut så är det inte så lätt 
 Men skam den som ger sig
 degen blir plattare och plattare
 tunnnare och tunnare
 ja, ja, de första var det inget fel på!
 Men några blev lite väl tjocka för att räknas som pepparkakor...
 sakta men säkert så växer högen
 Ha, ha , tur att de som bakade idag inte var rasistiska men dessa blev ett stort samtalsämne under en längre stund och det berodde helt på färgen.....!
 högen med färdiga pepparkakor blir allt större

Tacksamma Indonesier som saknar Sverige och decembers alla traditioner
det som vi firar och äter i Sverige  .....
De var verkligen nöjda med dagens slit i köket och smaken av Svenska pepparkakor!

Ha en härlig 1:a advenstfirande alla!

Släck ljusen när ni lämnar rummet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar